Robotar i fokus på Försäkringsföreningens årsmöte

Artikel forfatter: Svenska Försäkringsföreningen
E-mail: info@forsakringsforeningen.se
Utgave:
2, 2019
Sprog: Svensk
Kategori:
 
 
– Vår 144-åriga förening jobbar idag utifrån visionen ”Den sociala och digitala föreningen”. Det visar tydligt hur vi försöker verka på ett sätt som är relevant i dagens samhälle.
Det sa Stefan Pärsson , VD för Svenska Försäkringsföreningen (SFF), när han på årsmötet i april presenterade föreningens verksamhet. Konkret innebär det bl.a. ett utökat nätverkande, utökad kompetensutveckling, utveckling av digitala plattformar, etablering på sociala media och ett aktivt arbete med internationella studieresor. I detta ingår också ett hållbarhetsarbete, där en digital lärplattform har införts, samt SFF-poddar.
 
Gunilla Svensson, som avsagt sig en kandidatur för ytterligare en period som ordförande för SFF, efterträddes av Patricia Seidel Garpedal. 
 
– Det har varit ett otroligt roligt uppdrag och jag är mycket tacksam över att få ha haft det. Vi har en lyhörd VD och duktiga medarbetare, som uträttar mycket. Föreningens existens handlar om att vara relevant i den tid som vi lever i. Och jag är därför glad över att en person med så stort engagemang som Patricia nu tar över, sa Gunilla när hon tackades av.
I övrigt omvaldes Lars Einar Pettersson som vice ordförande samt Kristina Elfdahl, Marie Ågren och Lars Engvall som styrelseledamöter. Vidare nyvaldes Johan Lundström (Svensk Försäkring), Håkan Svärdman (Forena) och Carina Hopstadius (Max Matthiessen) till styrelsen.
 

Hjälper människor att förbli självständiga

– Sverige tillhör topp-3 av världens mest innovativa länder. Samtidigt rankas Sverige enligt Global Watch Index som det land där det är bäst att åldras i. Det är bra, inte minst med tanke på att vi är ett av de länder som åldras snabbast.
 

På det sättet inledde Adam Hagman sitt inspirationsanförande på årsmötet. Han är affärsutvecklare inom hälsorobotik på Robotdalen, som genom att föra samman näringsliv, akademi och offentliga aktörer, skapar förutsättningar för framgångsrik utveckling och kommersialisering av nya robotlösningar för industri, service samt vård- och omsorg. 

– Det handlar om att dels hjälpa vår industri bli mer effektiv, dels hitta vägar för att utnyttja teknik som gör hälsovården hållbar.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adam berättade vidare att man i Japan satsar stort på robotar för hälsovård. Men även ifrån USA – som framförallt satsar på robotar för militära ändamål – spiller det över en del intressanta saker, bl.a. s.k. daVinci-robotar för operationer. Och i Kina satsar man på robotar för utbildning, men också på robotar inom jordbruket.
 
– En stor sak som händer just nu är utvecklingen inom sociala robotar, men man får inte förledas tro att dessa ska lösa alla problem inom äldrevården. De är begränsade i de uppgifter de kan utföra och dessutom dyra.
 
Det finns undersökningar som visar att bara några få procent av befolkningen vill ha robotar inom äldrevården. Det är därför viktigt att gå försiktigt fram med att introducera robottekniken. Innovatörerna och vården är överens om att inte utveckla teknik som tar hand om människor, utan som hjälper dem att fortsätta vara självständiga. Och man måste komma ihåg att tekniken bara svarar för en liten del – ska det hela fungera, måste organisationen anpassa sig.
 
– Det gäller att se möjligheterna, sa Adam Hagman och gav avslutningsvis ett antal exempel på ett antal tillämpningar som kan bidra till att hjälpa människor att fortsätta leva sina liv på ett, så långt som möjligt, normalt liv:
• Bestic – hjälper människor som inte kan använda sin händer att äta och slippa bli matade
• ZoomCamp – en fyrhjulsdriven rullstol som kan ta sig fram i terräng
• SEM Glove – hjälper dem som inte kan greppa om saker
• RobCab – hjälper sjuksköterskor att hämta saker, vilket ger dem mer tid till att ägna sig åt patienterna
• RoboticsCare – hjälper människor att duscha och slippa bli duschade av andra
• Pintrace – reparerar höfter med stor precision, vilket är mycket bättre än att byta ut höften